• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Nie Lubię Kruszonki

Kategorie postów

  • kurczak (1)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kurczak w stylu południowym

Składniki:

 

- Kurczak kawałki, około 2 kg (skrzydełka, udka, polędwiczki)

 

Do marynaty:

- maślanka 0,75l

- sos zielone jalepeno 2 łyżki

- łyżeczka soli

 

Panierka:

- mąka pszenna 2 szklanki

- mąka kukurydziana 1 szklanka

- sól 2 płaskie łyżeczki

- pieprz biały 2 łyżeczki

- kurkuma 1,5 łyżeczki

- cukier 2 łyżeczki (ja użyłam kokosowego)

- papryka wędzona 2 łyżeczki

- chilli 2 łyżeczki

- kmin rzymski mielony 1 łyżeczka

- przyprawa kurczak złocisty 2 łyżeczki (można pominąć i zamiast tego dodać trochę więcej soli)

 

Do śmażenia 0,5-1l oleju, ja użyłam rzepakowego i dodatku oleju sezamowego.

 

Wykonanie:

Maślankę wymieszać z sosem jalepenio i solą. Kurczaka marynować przez 12-24 godziny w powstalej mieszance.

Wszystkie składniki na panierkę dobrze ze sobą wymieszać, ja użyłam płaskiego plastikowego naczynia z przykrywką. Po wsypaniu wszystkich składników do naczynia zamknęłam je pokrywką i energicznie potrząsałam. 

Olej nagrzać do temperatury około 160 stopni.

Kawałki kurczaka po wyjęciu z maślankowej marynaty dokładnie obtaczać w mące. Mąkę można lekko podociskać do kurczaka, kurczak po dotknięciu powinien być "suchy". Kurczaka w panierce wrzucamy do smażenia na głeboki olej, smażymy w zależności od wielkości kawałka 8-20 minut (8 minut polędwiczki, 20 minut udka). Po usmażeniu kurczaka wykładamy na papierowe ręczniki by odsączyć nadmair tłuszczu. 

Pyszny, wilgotny w środku z chrupiącą panierką, kurczak gotowy! Tak dobry, że już nie spojrzycie na kubełek z KFC.

24 stycznia 2019   Komentarze (1)
kurczak  
Cichy
24 stycznia 2019 o 22:40
Próbowałem, są przepyszne!

Dodaj komentarz

Nielubiekruszonki | Blogi